توضیحات ارسالی
پخت نان سنتی گل کاجیره شهرستان رشتخوار صرفا یک فعالیت مجرد به منظور تهیه نان و قوت غالب مردم منطقه نبوده
بلکه همراه با آداب و رسوم خاصی بوده
که بصورت یک فعالیت مشارکتی و تجمعی با همراهی فامیل یا همسایه ها انجام می گرفته است.
در هنگام نیاز و تصمیم گرفتن به پخت نان با هماهنگی با فامیل یا همسایه در یک روز مناسب اقدام به پخت نان می نمودند.
همسایه ها یا اقوام در یک خانه گرد هم آمده و در تهیه نان به صاحب خانه کمک می نمودند.
در کنار پخت نان هر نفر به فعالیت هایی چون بافتنی، ریسندگی، کشیدن قلیان و … نیز مشغول می شده
بصورتی که حتی ذبح گوسفند نیز اغلب در روز پخت نان صورت می گرفته است.
این مشارکت جمعی در پخت نان خود منجر به اتفاقات خوبی می شده است.
منجمله با خبر شدن از اوضاع همدیگر، رفع کدورت ها، ازدواج ها، تصمیم به انجام برنامه های دیگر و … در همین روز اتفاق می افتاده است.
این دورهمی فامیلی یا همسایگی خود بخش مهمی از فرهنگ عامه مردم بوده
که علاوه در هنگام نان پختن در تمامی فعالیت های جمعی دیگر نیز این چنین بوده است.
و هم اکنون نیز کم و بیش این رسم در تمام منطقه وجود دارد.
یکی از نان های محلی این منطقه نان سنتی گل کاجیره است
که فقط مختص همین منطقه است و منطقه دیگر چنین نانی یافت نمی شود. مواد به کار رفته در این نان شامل سیاه دانه، روغن محلی، بادیون، کنجد و گل کاجیره می باشد،
همه این مواد را از قبل با هم ترکیب می کنند و مدت 10 دقیقه منتظر می مانند تا خوب خیس شود و بعد از اینکه خوب نم زد آن را روی نان می مالند. لازم به ذکر است
تمام موادی که در نان گل کاجیره استفاده می شود خاصیت درمانی دارد و برای سوء هاضمه، دردهای معده، نفخ شکم ،پادرد و شکم درد مفید می باشد
چرا که تمام مواد به کار رفته در آن به صورت کاملا طبیعی از دامن طبیعت جمع آوری می شود و هیچ گونه ماده صنعتی در آن استفاده نمی شود.
این نان به دو صورت لواش و تافتون تولید می شود و معمولا چانه نان لواش 350 گرم و تافتون 500 گرم می باشد
ضخامت نان تافتون 2 سانتیمتر و قطر ان 25 الی 30 سانتیمتر می باشد و طول نان پنجه کش 50 الی 60 سانتیمتر می باشد
مقدار استفاده گل کاجیره برای هرنان مقدار 10 الی 15 گرم می باشد.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.